Ege’nin İncisi Zeytinden Meyve Suyu

Ülkemizde zeytin; başta Ege Bölgesi olmak üzere Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Zeytinin yolcuğu hasat edilmesiyle başlar ve çeşitli ürünlere dönüşerek devam eder.

Meyve suyu denilince akla gelmeyen ya da en son gelen zeytinyağı; zeytin meyvesinden elde edilen, %99,9 oranında organik meyve suyudur. Zeytinyağı elde ederken kaliteli ve ekonomik olması ve rafine edilmeksizin doğal haliyle tüketilebilmesi amaçlanmaktadır. Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin seçimi önemlidir. İki çeşit zeytin tipi ele alınır. Biri ağaç dibine düşen zeytin yani dip zeytin, diğeri ise ağacın dalından toplanan zeytindir. Dalından toplanan zeytinden kaliteli yenilebilir sızma zeytinyağı elde edilir. Dip zeytinler dalından düştüğünden itibaren asitlenmeye başlar, bu yüzden kaliteli yağ elde edilemez. Toplanan zeytinler en geç 24 saat işinde sıkılmalıdır.

Zeytinyağında asitlik derecesi bir ölçüttür. Şişelerin üzerinde bu değer genellikle % olarak belirtilir. Asit oranı %0,1 ile %0,8 arasında olan zeytinyağları ‘’Naturel Sızma Zeytinyağı’’, asit oranı %0,8 ile %2 arasında olan zeytinyağları ise ’’Sızma Zeytinyağı’’ olarak adlandırılır. Genelleme yapacak olursak; yenilebilir zeytinyağının asit oranı %1’in altında ve en fazla % 0,8 olmalıdır. Çünkü asitlik derecesi arttıkça yağ acımsı bir tat alır ve bu da tüketirken boğazı yakabilir.

Zeytinyağı; sarı, altın ve yeşil renkte olabilir. Birçok kişi satın alımda seçimini rengine göre yapsa da zeytinyağının kalitesi renkle ilgili değildir. Renginin yeşil olması, zeytinin daha olgunlaşmadan işleme girmesiyle ilgilidir. Olgunlaşma döneminde hasat edilen zeytinden yapılan yağlar; sarı ya da altın gibi renk tonlarında olabilir.

Zeytinyağını koyu renkli ve cam şişelerde depolamalıyız. Çünkü saklama koşullarında ısı, ışık ve oksijenden koruyarak bozulmasını önleyebiliriz. Zeytinyağını koyduğumuz şişelerin ağzı sıkıca kapalı olmalıdır. Hatta yağlar şişelerde bir süre kullanılmayacak ve depolanacak ise şişenin ağız kısmındaki hava boşluğundan oksitlenme meydana gelmemesi için şişenin ağzına kadar doldurmalıyız. Evde birçoğumuz pet şişelerde depoladığımız yağların ömrünü uzatmak için oda sıcaklığında karanlık yerde muhafaza etmeliyiz.

Zeytinyağı, şüphesiz en besleyici besin kaynaklarından biridir. Sağlığımız açısından zararlı hiçbir unsur içermemektedir. Cilt ve saçlarda güçlenme, diyabet, meme kanseri, alzheimer gibi pek çok ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Ancak aşırı tüketim sonucunda vücutta yağ oranın artması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi vb. sorunlara yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı zeytinyağı bizler tarafından en çok tavsiye edilen ve tüketilen yağ çeşididir.

Bugün sizlere zeytinin hasat edilmesinden yağ olmasına kadar yakından tecrübe ettiğim zeytinyağından bahsettim. Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Zeytinyağı hakkında söylenecekler aslında sınırlandırılamayacak kadar çoktur. Bu yüzden artık zeytinyağı alırken seçimlerimize daha dikkat ediyor ve tüketmeyi ihmal etmiyoruz.

Leave A Comment