Geçmişten Günümüze Tarhana

Tarhana Nedir?

Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’ne göre tarhana: ‘‘Buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerin karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen bir gıda maddesi’’ olarak tanımlanmaktadır.

Geçmişi çok uzun yıllar önceye dayanan tarhanayı tarihteki ilk hazır toz çorba karışımı olarak adlandırabiliriz. Tarhanayı diğer çorbalardan ayıran pek çok önemli özelliği bulunmaktadır. Kurutulmuş bir ürün olmasıyla günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz bozulmalara karşı uzun raf ömrüne sahip, aynı zamanda fermente bir ürün olduğundan mikrobiyolojik olarak da diğer kuru gıdalara kıyasla zengin bir içeriğe sahiptir.

Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana bulunmaktadır. Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış pek çok çeşidimiz de vardır. Bunlardan bazıları; Maraş Tarhanası, Bolu Kızılcık Tarhanası, Muğla Göce Tarhanası, Uşak Tarhanası, Kütahya Kızılcık Tarhanasıdır.

Farklı tarhana türlerine dair incelemeler yapılmış besin içeriği belirlenmiştir. Ancak standart bir bileşime sahip olmamasından kaynaklı olarak genellikle yöresel damak tadı ve kültürel alışkanlıklara göre malzemeleri belirlenen tarhananın sabit bir besin içeriği tablosu yoktur.

Leave A Comment